Auto Europe

 • NEDERLAND
 • Neem contact op met onze huurspecialisten

  VOORDELIGE AUTOVERHUUR IN PRAAG

  Autohuur Wereldwijd
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Autohuur Wereldwijd
  Waarom via ons boeken?
  • Vergelijk verhuurders voor de beste tarieven
  • Geen annuleringskosten tot 48 uur voor aanvang van de autohuur
  • Geen creditcardkosten
  • Callcenter 7 dagen per week bereikbaar
  • Meer dan 24.000 verhuurlocaties wereldwijd

  AUTO HUREN IN PRAAG VIA AUTO EUROPE

  Praag is de hoofdstad van Tsjechië en ligt aan de rivier de Moldau. Deze stad wordt door velen ook wel beschouwd als de mooiste (hoofd)stad van Europa, vandaar de bijnaam “Gouden Stad”, en met een huurauto kunt u deze fantastische stad in Centraal-Europa op een comfortabele manier goed verkennen. Praag heeft een nog bijna intacte oude binnenstad dat uit de Middeleeuwen stamt en dat tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het stadscentrum bestaat uit vier wijken: de Oude Stad (Staré Město), de Nieuwe Stad (Nové Město), de Burchtwijk (Hradčany), en Malá Strana. In de Oude Stad vindt u vele interessante bezienswaardigheden, zoals het astronomische uurwerk en het Oudestadsplein. Loop door de vele kleine straatjes naar de Karelsbrug en bewonder het uitzicht op de Praagse Burcht, de grootste burcht ter wereld. Hier kunt onder meer ook de Vituskathedraal en het Gouden Straatje bezoeken. De burcht ligt op een heuvel en van hieruit heeft het een adembenemend uitzicht over het oude centrum van Praag. Een andere bijnaam voor Praag is ook wel de ‘Stad van de Honderd Torens’, omdat er in het stadspanaroma zoveel torens te zien zijn. De Nieuwe Stad is een bezoek ook meer dan waard. Wandel over het 700 meter lange Wenceslausplein naar het Nationaal Museum aan het einde van het plein. Voor cultuurliefhebbers is Praag de ideale stad. De stad is rijk aan historische gebouwen in verschillende architectuurstijlen zoals barok, gotiek, en jugendstil, en er zijn vele musea en meerdere grote theaters, zoals het Nationaaltheater dat in een prachtig neorenaissance gebouw direct aan de Moldau is gevestigd. Als u van het water wilt genieten, kunt u ook heerlijk over de kade wandelen of een rondvaart maken op de rivier.

  Hoewel het centrum van Praag het beste ter voet te verkennen is, biedt een auto huren in Praag de mogelijkheid om ook de wat verder weg gelegen bezienswaardigheden te bezoeken, zoals de Petřín uitkijktoren op de Petřín heuvel. Ook is het een ideale manier om meer van de omgeving van Praag en de rest van Tsjechië te zien. Rijd bijvoorbeeld naar andere steden zoals Brno of Plzen. Auto Europe heeft een grote selectie aan autocategorieën tegen de beste prijzen dankzij onze samenwerking met bekende internationale en lokale autoverhuurbedrijven. Een auto huren bij Auto Europe is heel eenvoudig en geeft u grote flexibiliteit. Tot 48 uur voor vertrek kunt u uw reservering kosteloos annuleren. Voor meer vragen neem telefonisch contact op met onze huurspecialisten via +31 85 001 2614. Liever eerst ervaringen van andere klanten lezen? Dat kan op onze pagina met autohuur beoordelingen in Praag.

  HOE IS HET VERKEER IN PRAAG?

  Praag ligt centraal in Tsjechië en is vanuit alle delen van het land goed te bereiken. Over het algemeen is het wegennetwerk in Praag goed met verharde hoofdwegen met soms twee of zelfs vier rijstroken. Onverharde wegen vindt u vooral in de meer afgelegen gebieden en in natuurgebieden buiten Praag. Controleer uw voucher goed van tevoren of het wel of niet is toegestaan om met uw huurauto over onverharde wegen te rijden. Bij sommige verhuurders is dit namelijk niet toegestaan. Het wegdek kan soms wel wat onregelmatig zijn, let dus goed op eventuele hobbels en gaten in de weg. Tot de drukkere wegen worden onder andere de DI van Praag naar Brno en de ringweg rond Praag gerekend, vooral tijdens de zomermaanden. Over het algemeen kent Tsjechië echter niet veel files, ook niet tijdens de spitsuren. De verkeersregels zijn vrijwel hetzelfde als in Nederland. Kijk voor meer informatie over autorijden in Praag en in de rest van Tsjechië in onze online gids. Waar u wel van op de hoogte moet zijn is dat een tolvignet in Tsjechië verplicht is om te mogen rijden op autowegen en snelwegen. Deze biedt de verhuurder als het goed is ook altijd aan, maar vraag er voor de zekerheid even naar wanneer u uw huurauto ophaalt. Ook belangrijk om te weten is dat Tsjechië een strafpuntensysteem voor overtredingen heeft dat ook voor buitenlanders geldt, en dat een internationaal rijbewijs niet nodig is voor Tsjechië. Uw Nederlandse rijbewijs is voldoende.

  Wees er tenslotte van op de hoogte dat winterbanden in Tsjechië verplicht zijn van 1 november tot en met 31 maart wanneer er sneeuw of ijs ligt of wanneer de temperatuur onder de 4°C ligt en er kans is op sneeuw of ijzel. Wanneer u een rond blauw bord ziet met een witte auto en een sneeuwvlokje, is het altijd verplicht om winterbanden te hebben, ongeacht weersomstandigheden. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht wanneer dit wordt aangegeven door een bord.

  WAAR KAN IK MIJN HUURAUTO PARKEREN IN PRAAG?

  De stad Praag kent drie verschillende parkeerzones waar u uw huurauto tijdens de autohuur in Praag tegen betaling kunt parkeren. In de oranje zone kunt u van maandag tot zaterdag 08:00 tot 18:00 uur maximaal twee uur parkeren voor een tarief van 40 CKZ (1,60 euro) per uur. In de groene zone kunt u van maandag tot vrijdag 08:00 tot 18:00 uur maximaal zes uur parkeren voor een tarief van 30 CKZ (1,25 euro) per uur. Parkeren in de blauwe zone is alleen toegestaan voor omwonenden met een parkeervergunning. Er zijn enkele parkeerplaatsen en parkeergarages te vinden in Praag waar het tarief varieert van 25 CKZ tot 60 CKZ (1 euro tot 2,50 euro) per uur afhankelijk van de nabijheid van het centrum. Dit zijn de parkeergarages Nationaal Theater (Narodni Divadlo), Centraal Station (Hlavni nadrazi), Palladium Winkelcentrum, Kotva, Rudolfinum, en Karlovo namesti, en de parkeerplaatsen Malostranska namesti en Florenc. Alle parkeergarages zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend behalve Malostranske namesti dat van 07:00 tot 01:00 uur open is. Echter is Praag prima per openbaar vervoer te verkennen, dus het beste kunt u uw huurauto parkeren in de parkeergarage van uw hotel indien mogelijk en verder het openbaar vervoer gebruiken. Tenslotte is het ook mogelijk om uw huurauto op P+R locaties te parkeren en dan met het openbaar vervoer naar het centrum van de stad te reizen. Dit kan bij verschillende metrostations in de buitenwijken, waaronder Nadrazi Holesovice, Zlicin, Palmovka, Nove Butovice, en Chodv. Dit zijn bewaakte parkeerterreinen waar u tussen 04:00 tot 01:00 uur kunt parkeren voor slechts 20 CZK (ongeveer 0,75 euro).

  DE LUCHTHAVEN VAN PRAAG

  De luchthaven van Praag is de grootste en drukste luchthaven in Tsjechië en ligt op zo’n 18 kilometer ten westen van de stad. Het vliegveld is vernoemd naar de eerste president van Tsjechië, Václav Havel, die in 2011 overleed. Jaarlijks checken er meer dan 15 miljoen passagiers in op vluchten naar meer dan 160 bestemmingen wereldwijd die worden uitgevoerd door bijna 70 verschillende vliegmaatschappijen. Het vliegveld heeft vier terminals, maar eigenlijk worden alleen terminal 1 en 2 gebruikt voor lijnvluchten. Vanaf terminal 1 vinden er vluchten naar buiten het Schengengebied plaats en vanaf terminal 2 vluchten binnen het Schengengebied.

  Officiële naam: Václav Havel Airport Prague (PRG)
  Telefoon: +47 67 03 46 20
  Adres: Aviatická, 161 08 Praha 6, Tsjechië
  Website: www.prg.aero

  WAT TE DOEN IN PRAAG

  Naast de “Gouden Stad” staat Praag staat ook wel bekend als de “Stad van de Honderd Torens” dankzij de vele torens die in de stad te vinden zijn. Net als Rome is deze stad net een groot openluchtmuseum vol met historische gebouwen. Vooral de romantische binnenstad dat op de Werelderfgoedlijst van UNESO staat, heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen en betovert iedereen die Praag bezoekt. Praag is onderverdeeld in verschillende districten met elk hun eigen unieke karakter en bezienswaardigheden. Er is dus voor ieder wel wat wils. Hieronder staat een kleine selectie met suggesties van bezienswaardigheden om te bezoeken met onze autoverhuur in Praag.

  • Karelsbrug: De prachtige en beroemde Karelsbrug valt niet te missen. Het is de oudste brug van Tsjechië uit het bouwjaar 1357. Deze brug van ruim 500 meter lang en 10 meter breed met een flauwe knik in het midden verbindt het oude historische centrum met de wijk Malá Strana. Aan de kant van de Oude Stad wordt de brug beschermd door een mooie gotische toren. Op de brug zelf kunt u 30 heiligbeelden vinden die pas later aan de stad geschonken zijn. Vanaf de brug kunt u genieten van een prachtig uitzicht op onder meer de Praagse Burcht en de Sint-Vituskathedraal die er bovenuit steekt.
  • Petřín: Als afwisseling van de drukke stad, is het heerlijk om een bezoek aan de Petřín heuvel te brengen in het westen van de stad, het grootste stukje groen in Praag. Deze heuvel van ongeveer 327 meter hoog is via een kabelbaan verbonden met de wijk Malá Strana en heeft onder andere enkele magische tuinen, waaronder de Seminary Garden met meer dan 2100 fruitbomen. Deze plek is echt een oase van rust. Helemaal bovenaan de heuvel vindt u de Petřín-uitkijktoren dat is geïnspireerd op de Eiffeltoren en die dankzij de locatie op een heuvel ook echt net zo hoog is als de echte Eiffeltoren in Parijs. De toren heeft een uitkijkplatform die te bereiken is door 299 treden te beklimmen, maar dan heb je ook wel echt een fantastisch uitzicht over Praag en al zijn bezienswaardigheden. Kinderen zullen vooral plezier beleven aan het spiegeldoolhof vlakbij de uitkijktoren dat oorspronkelijk was gebouwd voor de Praagse Jubileumtentoonstelling in 1891. Van de buitenkant lijkt het gebouw een sprookjesachtig kasteel, maar binnenin vindt u een doolhof gemaakt van spiegels. Gegarandeerd voor veel plezier en gelach.
  • Strahov klooster: Vlak bij de Petřín heuvel staat het Strahov klooster dat bekend staat om haar imposante bibliotheek met zo’n 130 duizend boeken waaronder Tsjechische literatuur en andere geschriften. Wanneer u langs de barokke plafondhoge kasten omhoog kijkt, ziet u het prachtige beschilderde plafond met daarop Mozes met de tafelen der wet en de apostel Paulus predikend voor een altaar. Een ideale plek om even helemaal tot rust te komen. De bibliotheek is doordeweeks dagelijks geopend van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.
  • Praagse Burcht en de Sint-Vituskathedraal: De Praagse burcht is de grootste burcht ter wereld en is een groot gesloten paleizencomplex, bestaande uit onder andere pleintjes, kerken, en paleizen. De burcht stamt al uit 880 maar heeft gedurende de eeuwen verschillende veranderingen en uitbreidingen ondergaan. De bekendste kerk binnen het complex is de beroemde Sint-Vituskathedraal die met haar drie torens de burcht kenmerkt. In de hoofdtoren hangt een klok van maar liefst twee meter hoog en 17 ton zwaar. Hoewel de eerste versie van de kathedraal al in 926 werd gebouwd, is de huidige kathedraal pas in 1929 ingewijd. Er is in totaal meer dan 600 jaar aan de kathedraal gewerkt en dit is te zien aan de verschillende stijlen die door de eeuwen heen zijn gebruikt voor de kathedraal. De kathedraal is namelijk gebouwd in romaanse, gotische, barokke, en renaissance stijlen. Het voorste gedeelte van de kathedraal is gratis te bezoeken, voor het achterste gedeelte moet wel betaald worden. De burcht zelf heeft ook nog een aantal prachtige tuinen waar u absoluut ook even doorheen moet wandelen. De Koninklijke tuin biedt bovendien een mooi uitzicht over de stad en de rivier de Moldau. Deze tuinen zijn altijd vrij toegankelijk.
  • Joodse wijk: Praag is onderverdeeld in meerdere wijken waaronder de voormalige Joodse wijk Josefov ten noorden van het Oude Stadsplein. In deze wijk kunt u de Maisel Synagoge uit de 13e eeuw vinden, een van de oudste synagogen van Europa. De synagoge is tegenwoordig onderdeel van het Joodse museum. Andere bezienswaardigheden in deze wijk zijn de synagogen de Hoge Synagoge uit de 16e eeuw en de Oudnieuwe Synagoge uit de 13 eeuw, de Joodse begraafplaats, en het geboortehuis van Franz Kafka, een van de belangrijkste auteurs van de 20e eeuw. Met een kaartje voor het Joodse museum heeft u ook toegang tot al deze bezienswaardigheden, behalve de Oudnieuwe Synagoge waarvoor apart moet worden betaald.

  WAT ZIJN DE MOOISTE DAGTOCHTEN MET MIJN HUURAUTO IN PRAAG?

  Naast Praag is Tsjechië rijk aan cultureel erfgoed en prachtige bezienswaardigheden door het gehele land, zoals oude kastelen, kloosters, paleizen, en pittoreske middeleeuwse dorpjes, maar ook prachtige ongerepte natuur. Vanwege de centrale ligging van Praag in Tsjechië en omdat Tsjechië niet heel erg groot is, zijn al deze plekken makkelijk en snel te bereiken vanaf Praag. Een auto huren in Praag biedt u alle vrijheid om deze prachtige omliggende regio volgens uw eigen plan te ontdekken.

  • Brno: Brno is na Praag de grootste stad van Tsjechië en tevens de hoofdstad van de historische regio Moravië in het zuidoosten van Tsjechië. In iets meer dan twee uur is deze gezellige en compacte stad te bereiken met de huurauto. Brno heeft eigenlijk alles wat Praag ook heeft, maar dan zonder het massatoerisme en de hoge prijzen. Liefhebbers van moderne architectuur zijn in deze stad goed op hun plaats. Brno was namelijk ooit een belangrijk centrum voor functionalistische architectuur en daarom vindt u dan ook moderne gebouwen verspreid door de hele stad die scherp contrasteren met de bekende barokke en neoklassieke pracht en praal, zoals Villa Tugendhat en de Sint-Augustinuskerk. Liefhebbers van avontuur kunnen Brno onder de grond bezoeken. Onder deze stad ligt een doolhof aan smalle gangetjes, tunnels, en kelders dat vroeger als opslag werd gebruikt voor etenswaren. Bij de St. Jacobskerk zijn er zelfs voormalige catacomben ontdekt met de botten en schedels van mensen die vroeger stierven aan bijvoorbeeld cholera of tijdens de dertigjarige oorlog. Tegenwoordig zijn deze gangenstelsels open voor publiek.
  • Boheems Zwitserland Nationaal Park: Misschien wel het mooiste stukje natuur van Tsjechië is te vinden in Boheems Zwitserland, ook wel Tsjechisch Zwitserland genoemd. Deze pittoreske streek in het noordwesten van Tsjechië aan de grens met Duitsland werd in 2000 uitgeroepen tot een nationaal park en is echt een absolute aanrader als u van natuur houdt. Hier vindt u onder andere diepe valleien, uitgestrekte bossen, en de grootste zandsteenburg in Europa. Deze brug met een hoogte van 16 meter en een breedte van 26 meter is ontstaan door watererosie en is een zeer populaire plek onder toeristen. Deze brug is alleen te bereiken via een wandeling van ongeveer vier kilometer vanaf Hřensko, maar dan heb je wel een spectaculair en adembenemend uitzicht over de rest van het park, vooral tijdens zonsondergang. Met tal van wandelpaden en verschillende uitkijkpunten is het park bij uitstek geschikt voor wandeltochten. Het park ligt op zo’n anderhalf uur rijden van Praag.
  • Jeseníky gebergte: Dit op één na hoogste gebergte van Tsjechië is vooral in de winter een uitstekende plek voor een meerdaagse tocht vanuit Praag. Deze sneeuwzekere wintersportbestemming op ongeveer 250 kilometer van Praag is geliefd onder de Tsjechen maar is nog niet echt ontdekt door buitenlandse toeristen. Toch kun je hier heel goed skiën en is het ook zeer geschikt voor langlaufen dankzij de vele langlaufloipes. Behalve skiën en langlaufen is het ook mogelijk om te rodelen of een hondensleetocht te maken. Bovendien vindt u in dit gebied vele kuuroorden voor een ontspannend wellnessweekend.
  • Kutná Hora: Net als het historische centrum van Praag staat het historische centrum van deze stad en zijn monumenten op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze populaire toeristische stad op ongeveer 70 kilometer van Praag was in de 12e eeuw gesticht als een mijnbouwnederzetting. Tegenwoordig worden dan ook rondleidingen door deze voormalige mijnen georganiseerd. Een bekende bezienswaardigheid in dit stadje is de St.-Barbarakathedraal dat ook wel als een van de bijzonderste gotische bouwwerken in Midden-Europa wordt beschouwd en ook op de UNESCO lijst staat. Het is een indrukwekkende kerk met grote glas-in-loodramen die zorgen voor een prachtige lichtinval. Misschien wel de meest bijzondere bezienswaardigheid is het Ossuarium van Sedlec onder de Allerheiligenkerk in Sedlec, een buitenwijk van de stad. Deze kapel is namelijk in 1870 in opdracht van een rijke Tsjechische familie die de kerk had gekocht, ‘gedecoreerd’ met de schedels en botten van zo’n 40.000 tot 17.000 overleden mensen. Er hangt onder meer een kroonluchter bestaande uit botten, en ook zijn er schedels en botten in de vorm van kerkklokken.

  ONDERWEG IN EN RONDOM PRAAG

  Hoewel Praag zeer goed lopend te ontdekken is, kunt u ook gebruik maken van het openbaar vervoer dat goedkoop en efficiënt is. In de Oude Stad rijden er metro’s en de populaire trams. Daarbuiten rijden er ook bussen en treinen. Een kaartje is geldig voor alle openbare vervoersmiddelen en kan worden gekocht bij kaartautomaten op het vliegveld, op verschillende metrostations, of in tabakswinkeltjes. De prijzen zijn heel goed te doen. Voor een dagkaart betaal je bijvoorbeeld maar 110 CKZ (ongeveer 4,40 euro). Mensen vanaf 65 jaar en kinderen tot 15 jaar kunnen zelfs gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in Praag. Ga hiervoor naar het informatiecentrum of een van de verkooppunten van de DPP (het grootste openbaarvervoerbedrijf van Praag). Ook voor het plannen van uw reis is het handig om gebruik te maken van de mobiele app DPP INFO van het bedrijf. Let er op dat u het kaartje afstempelt voor u instapt, want anders is het geen geldig kaartje en kan het u een boete opleveren. Vooral toeristen worden er vaak uitgepikt. Helaas zijn er geen directe treinen of metro’s die van het vliegveld naar het centrum van Praag rijden. Om het centrum te bereiken met het openbaar vervoer neemt u eerst bus 100 of 119 richting de stad en vervolgens de metro. Met een (huur)auto bent u binnen een half uur in het stadscentrum. Als u toch zonder overstappen in het centrum van Praag wilt komen, is de Airport Express een optie. Deze bus vertrekt elke 10 tot 30 minuten vanaf terminal 1 en rijdt in 44 minuten van het vliegveld naar het centraal station Hlavní nádraží. Afhankelijk van uw eindbestemming kunt u vanaf hier verder reizen met metrolijn C. De laatste bus vertrekt om 21:00 vanaf het vliegveld. Een kaartje voor deze bus is verkrijgbaar bij de buschauffeur en kost 60 CZK (ongeveer 2,20 euro) voor een enkele reis voor volwassen en 30 CZK (ongeveer 1,10 euro) voor kinderen. Vanaf het centraal station rijdt deze bus vanaf 05:30 uur in slechts 30 minuten naar het vliegveld en uitstappen kan bij zowel terminal 1 als 2.

  • Metro: Praag heeft maar drie metrolijnen: de groene lijn A, de gele lijn B, en de rode lijn C. De metro’s rijden van 05:00 tot 00:00 uur elke vier tot tien minuten. In de spits rijden ze zelfs elke twee minuten. U hoeft dus nooit lang te wachten.
  • Tram: Misschien wel het populairste vervoersmiddel in Praag is de tram. Het voordeel van de tram ten opzichte van de metro is dat u ook tijdens de rit de stad kunt bewonderen. Er zijn 22 dagelijkse lijnen die rijden van 04:30 tot middernacht. Ook zijn er een aantal nachtlijnen die rijden van middernacht tot ongeveer 05:00 of 06:00 uur. De historische lijn 91 rijdt alleen in het weekend (van april tot oktober). Vooral tram 17 en tram 22 zijn een leuke manier om Praag te verkennen. Deze rijden namelijk langs veel bekende bezienswaardigheden. Met een dagkaart kunt u bovendien elk gewenst moment in- en uitstappen.
  • Bus: De bussen rijden naar (buiten)wijken waar de metro en tram niet komen. De stad heeft ongeveer 130 buslijnen die elke 10 tot 20 minuten rijden en tijdens de spitsuren zelfs elke 6 tot 8 minuten. In het weekend rijden ze elke 15 tot 30 minuten. Verder zijn er verschillende internationale buslijnen naar steden in Europa zoals naar München, Berlijn, Bratislava, en Boedapest.
  • Taxi: Het is mogelijk om per taxi in en rondom Praag te reizen, maar het is niet de meest ideale manier. Hoewel het maximale kilometertarief is vastgesteld op 28 CZK, proberen veel chauffeurs helaas vaak een hoger tarief te vragen aan toeristen. Een goed alternatief voor reguliere taxi’s om van het vliegveld naar het centrum te komen is Prague Airport Transfers. Zij bieden onder andere privé taxi’s naar uw eindbestemming in Praag of gedeelde shuttle busjes naar het stadscentrum aan. Voor ongeveer 25 euro kunt u al met een privé taxi naar het centrum en bovendien bent u verzekerd van een chauffeur met minstens een minimale kennis van het Engels en kennis van Praag.

  HANDIGE LINKS

  Toeristische informatie Praag