Auto Europe

 • NEDERLAND
 • Neem contact op met onze huurspecialisten
  Autohuur Wereldwijd
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Autohuur Wereldwijd

  Blog zoeken


  Categorieën

  Blogs zoeken......

  Wintertijd en zomertijd

  Komende zondag gaat de klok een uur terug en gaan we weer terug naar de wintertijd. Op zondag kunt u dus langer slapen en toch op tijd wakker worden!

  Wat het weer betreft is de zomer helaas al een tijdje voorbij, maar nu gaan we ook in tijd weer naar de winter. Komend weekend op 28 oktober gaat de klok een uur terug. Om 03.00 uur `s nachts wordt de klok één uur terug gezet naar 02.00 uur. Vanaf 28 oktober wordt het `s avonds dus eerder donker en `s ochtends eerder licht. De wintertijd duurt tot 31 maart 2013. Dan wordt de klok een uur vooruit gezet en gaan we weer naar de zomertijd.

  Zomertijd als energiebesparing

  De wintertijd is eigenlijk de ’originele tijd’, zoals die er zou zijn zonder invoering van de zomertijd. In Nederland en België werd in 1977 de zomertijd ingevoerd om energie te besparen. Als het `s avonds langer licht blijft, gebruiken mensen minder energie voor bijvoorbeeld verlichting, was de gedachte. Door de zomertijd zou niet alleen energie worden bespaart, maar zij biedt ook andere voordelen. Door de ingevoerde zomertijd komt de tijd dat de zon op is meer overeen met de tijd wanneer mensen wakker zijn. Als het namelijk het gehele jaar door wintertijd zou zijn, zou zomers de zon al om 03.30 uur opkomen en rond 21.00 uur ondergaan. Dankzij de zomertijd kunnen we in de zomer `s avonds langer van het daglicht genieten.

  Zomertijd geldt niet overal

  Niet overal op de wereld wordt het systeem van zomer- en wintertijd gehanteerd. In landen vlakbij de polen en rond de evenaar bijvoorbeeld niet, omdat een verandering in tijd weinig verschil zou maken tussen dag en nacht. In de landen van de Europese Unie wordt op dezelfde dag de klok voor- dan wel achteruit gezet. Op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen natuurlijk andersom en dat geldt ook voor de zomer- en wintertijd. In Nieuw-Zeeland en delen van Australië gaat de klok in oktober altijd een uur vooruit, want bij hen begint de lente en dus ook de zomertijd.Dus of u dit komend weekend op het noordelijk of het zuidelijk halfrond met een huurauto onderweg bent: zet uw klok en wekker gelijk!

  Auto Europe Team Nederland

  Blog zoeken


  Categorieën