Auto Europe

 • NEDERLAND
 • Neem contact op met onze huurspecialisten
  Autohuur Wereldwijd
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Autohuur Wereldwijd

  Blog zoeken


  Categorieën

  Blogs zoeken......

  Het heerlijke ontstaan van de Spaanse tapa

  Spaanse tapas zijn bijna niet meer weg te denken uit het Spaanse uitgaansleven. Bij het bestellen van een drankje krijgt men doorgaans een gratis tapa. En dankzij onder andere de wereldberoemde Spaanse chef Ferran Adriá heeft ook de rest van de wereld kennis mogen maken met de Spaanse tapa.Sinds enkele jaren hebben tapas een opmars gemaakt in Nederland. Maar hoewel wij gewend zijn om tapas veelal als een volledige maaltijd te nuttigen, begon het allemaal ietwat anders in Spanje.


  Waar komt het woord 'tapa' vandaan?

  Het werkwoord 'tapar' betekent afdekken of bedekken. Het woord 'tapa' kan dus vertaald worden als deksel, en komt van de gewoonte om een drankje te bedekken met een stuk brood of een plak vlees om te zorgen dat er geen insecten of stof in het glas zouden komen.

  Hoeveel soorten 'tapas' zijn er?

  Er zijn veel verschillende soorten tapas en de selectie hangt af van het gebied waar u zich in bevindt. Afhankelijk van de regio serveert men 'tapas calientes' (warme tapas) zoals kroketten, Spaanse omeletten of 'albóndigas' (gehaktballetjes met saus). Dit soort tapas wordt geserveerd in het binnenland van Spanje zoals in Ávila, Segovia en Cáceres. Andere soorten tapas zijn 'tapas frías' zoals bijvoorbeeld olijven, chips of 'pulgas' (een stukje brood met ham of chorizo). Dit soort tapas vindt u onder andere in Madrid, Zaragoza en Barcelona.Hoe dichter u bij de kust komt, hoe meer de tapas zullen bestaan uit zeevruchten. Denk dan bijvoorbeeld aan ansjovis met azijn, 'pulpo a la gallega' in het noorden van Spanje (octopus bereidt op z’n Galicisch) of 'gambas al ajillo' (garnalen met knoflook).

  Hoe groot zijn Spaanse 'tapas'?

  Spaanse tapas zijn normaliter niet zo groot en zijn met twee à drie happen verorberd. Het wordt automatisch bij uw drankje geserveerd en gewoonlijk kunt u niet kiezen welke tapa u wilt. De meeste Spaanse bars zijn gespecialiseerd in één soort tapa die bij alle drankjes wordt geserveerd.


  Zijn 'tapas' en 'pinxtos' hetzelfde?

  Nee, deze zijn niet hetzelfde. Pinxtos komen voornamelijk voor in het noorden van Spanje in de provincies Navarra, Cantabrië, La Rioja en het Baskenland. Pintxo is een stuk brood met beleg, bijeengehouden door een tandenstoker. U kunt aan de bar kiezen uit verschillende soorten pintxos en betaalt naargelang wat u besteld heeft. De prijzen liggen gemiddeld rond de één à twee euro.

  Heeft u al lekkere trek gekregen en kunt u niet wachten om uw reis naar Spanje te plannen? Vergeet dan vooral niet uw huurauto via Auto Europe te boeken. Dan bent u flexibel om van de verschillende tapas in heel Spanje te genieten ;-) Eet smakelijk!

  Blog zoeken


  Categorieën