In dit tweede deel van deze Auto Europe blog over de nieuwe wereldwonderen kunt u meer lezen over deze wereldwonderen in China, India, Jordanië en Italië.
ROTSWONINGEN IN PETRA –
Jordanië
In de vroege Oudheid leefde een volk dat zichzelf de Nabateeërs noemde in het Midden-Oosten, waaronder het huidige Jordanië. Dit volk heeft haar rijkdom voornamelijk verworven dankzij de handel in wierook; voor de handelsroute vanuit Jemen was de stad Petra een knooppunt. Het was gebruikelijk dat de Nabateeërs hun doden onderbrachten in speciaal gegraven grafkamers. Deze variëren van kamers met eenvoudige omlijstingen tot de meest prachtige versiersels, die later door de laatste trends uit Alexandrië werden geïnspireerd. Het meest bekende monument van Petra is echter Al Khazneh ('De Schatkamer'). De voorgevel van deze gigantische graftempel is gebouwd naar stijl van de Korintische Orde, een bouworde van de Griekse bouwkunst. Grappig weetje; Al Khazneh was het toneel voor één van de scénes in de film 'Indiana Jones and the Last Crusade'.
CHINESE MUUR – China
De Chinese Muur is tot stand gekomen gedurende drie verschillende dynastieën over een periode van minstens tweeduizend jaar: de Qin, Han en Ming dynastie. Hoewel je zou denken dat dit bouwwerk een aaneengesloten muur is, zijn er tevens enkele losse stukken die wel deel van de Muur uitmaken. De Muur staat in China ook wel bekend als de 'Muur van 10.000 Li', en is onder andere gebouwd als verdedigingswerk. Als men de oudere delen van de Muur meetelt komt de werkelijke lengte op een afstand van bijna 10.000 kilometer. Het meest bekende en meest bezochte deel van de Muur bevindt zich in Badaling, dat op ongeveer vijfenzeventig kilometer in het noordwesten ligt ten opzichte van Beijing. Een wandeling over de Muur maken is echter eenvoudiger dan het lijkt. Her en der zijn er enkele steile delen die nogal wat inspanning vergen. En een interessant weetje; men dacht dat de Muur het enige door mensen gemaakte bouwwerk zou zijn dat vanaf de maan zichtbaar is. Dit is niet waar.
TAJ MAHAL – India
Dit immense gebouw wordt ook wel het symbool van liefde en passie genoemd. Een toepasselijke naam, aangezien de heerser Sjah Jehan van het Mogulrijk dit praalgraf tussen 1632 en 1648 liet bouwen voor zijn overleden vrouw Mumtaz Mahal. Voor de bouw was de schatkist onuitputtelijk, wat zich uitte in het inhuren van zo’n dertigtal architecten uit verschillende landen, 20.000 arbeiders en het gebruik van marmer en andere kostbare materialen. Dit monument is te bewonderen in Agra, in het noorden van India in de staat Uttar Pradesh. De heerser had het plan omgevat om eenzelfde bouwwerk te laten maken van zwart marmer, maar tragisch genoeg werd hij door zijn eigen zoon afgezet als heerser die hiermee een stokje voor deze plannen stak. Voordat hij overleed en in het graf van zijn vrouw werd bijgezet, bracht hij zijn laatste jaren door in een gevangenis die uitkeek op de Taj Mahal.
COLOSSEUM -
Italië
Dit wereldberoemde amfitheater (originele naam 'Amphitheatrum Flavium') is over een tijdsbestek van ongeveer acht jaar gebouwd door een drietal Romeinse keizers. Kort na de dood van Nero werd opdracht gegeven om de bouw te beginnen. Het Colosseum is gebouwd op de plek waar Nero zijn paleis had willen laten bouwen. Nadat er met zijn dood een einde aan zijn tirannieke heerschappij kwam, liet de nieuwe keizer Vespasianus dit theater bouwen om de relatie met het volk te herstellen. Het Colosseum heeft haar huidige staat onder andere te danken aan enkele natuurrampen, zoals een blikseminslag en enkele aardbevingen. In de 12e eeuw werd echter onder andere marmer en andere materialen uit het Colosseum weggenomen om elders kerken en paleizen te bouwen. Paus Benedictus XIV zag uiteindelijk de historische waarde van het Colosseum en maakte in 1749 een einde aan deze plundering.