Auto Europe

 • NEDERLAND
 • Neem contact op met onze huurspecialisten
  Autohuur Wereldwijd
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Autohuur Wereldwijd

  Blog zoeken


  Categorieën

  Blogs zoeken......

  Rijden in Italië - wat zijn ZTL zones en hoe deze te vermijden?

  Als u een reis naar Italië plant, is kennis omtrent ZTL-zones een absolute must. In onze uitgebreide ZTL-leidraad hebben we alle informatie voor u verzameld zodat u goed voorbereid en met een gerust hart in elke Italiaanse stad kunt rijden. Ervaar wat een ZTL-zone is, en informeer u over welke gebieden u beter met uw huurauto kunt vermijden, en wat er gebeurt als u erop betrapt wordt, toch in een beperkt gebied te rijden.

  Zone met verkeersbeperking in Italië - veelgestelde vragen

  De meest voorkomende reden voor boetes die klanten krijgen opgelegd als ze een auto huren in Italië is het ongemerkt rijden in een zone met verkeersbeperking ofwel een ZTL-zone. Soms hebben klanten geen weet van het bestaan van ZTL-zones, en zien de waarschuwingsborden niet of kunnen deze niet duiden. Hier is een lijst van de meestgestelde vragen als u met Auto Europe in Italië een auto huurt.

  Wat is een ZTL-zone?

  ZTL is de afkorting voor het Italiaanse 'Zona a Traffico Limitato', ofwel een zone met beperkt verkeer in het centrum van vele Italiaanse steden. Hoewel ze niet in elke stad of dorp voorkomen, kunt u er van uit gaan dat u dergelijke zones zult tegenkomen als u grotere steden bezoekt, zoals Florence, Pisa of Rome.

  Hoe weet ik dat ik een ZTL-zone binnenrijd?

  Verbeersborden ZTL-zones in ItaliëBij elke ingang van een ZTL-zone is een duidelijk verkeersbord aangebracht om u hierop te wijzen. Op deze borden is een witte cirkel met een rode rand op een witte achtergrond te zien. Hierboven staan de woorden 'Zona a Traffico Limitato', en eronder vindt u specifieke informatie over de beperkingen in die betreffende ZTL-zone. Bijvoorbeeld, '7,30 - 19,30' houdt in dat de verkeersbeperking uitsluitend geldt van 07:30 - 19:30 uur. Een andere indicatie dat u een ZTL-zone betreedt is de aanwezigheid van camera's die op palen naast de weg gemonteerd zijn. Wij bevelen u aan, naar deze camera's uit te kijken omdat er waarschijnlijk geen verdere aanwijzingen zullen zijn dat u zich in een ZTL-zone bevindt als u eenamaal de grens ervan bent over gereden.

  Ik zie andere mensen in de ZTL-zone rijden. Waarom mogen zij dat schijnbaar wel en ik niet?

  Het verschilt weliswaar van stad tot stad, maar over het algemeen krijgen plaatselijke bewoners en het openbaar vervoer een vergunning. Gaat u er s.v.p. niet van uit dat u in een ZTL-zone mag rijden omdat u ziet dat andere verkeersdeelnemers dat ook doen. Let altijd op de geplaatste verkeersborden en volg de aanwijzingen.

  En als mijn hotel zich in een ZTL-zone bevindt, wat zijn dan de regels?

  U kunt uw hotel vragen, uw nummerbord bij de plaatselijke politie te laten registreren. Dit is meestal kosteloos, maar wees ervan verzekerd dat dit geregeld is alvorens naar uw hotel in de ZTL-zone te rijden. Let er ook op dat het gedogen van uw auto in de ZTL-zone waar uw hotel ligt niet betekent dat u in alle ZTL-zones van de stad vrij kunt rijden.

  Wat gebeurt er als ik per ongeluk een ZTL-zone binnenrijd?

  U zult een boete krijgen. Er zijn camera's bij de grensovergangen van de ZTL-zones, die de nummerborden van de passerende auto's vastleggen. Elke keer dat u bij een dergelijke camera voorbij rijdt kunt u een boete krijgen, hetgeen inhoudt dat dat meerdere keren per grensovertreding kan gebeuren.

  Hoe hoog zijn de boetes voor het rijden in een ZTL-zone?

  Indien u zonder toestemming een ZTL-zone inrijdt, moet u rekenen op een boete tussen de 80-300 Euro. De precieze bedragen hangen af van de stad waarin u rijdt. Bovendien zal het verhuurbedrijf u een toeslag voor verkeersovertredingen in rekening stellen en de creditcard die u voor de borgsom heeft aangegeven daarmee belasten. Hoe hoog deze toeslag uitvalt varieert per verhuurbedrijf.

  Kan ik beboet worden voor het rijden in een ZTL-zone als ik niet meer in Italië ben ?

  De politie zal contact opnemen met het verhuurbedrijf, en het adres achterhalen waar ze de boete naartoe sturen. Bovendien zullen verhuurbedrijven hiervoor administratiekosten in rekening stellen.

  Waarom heeft niemand mij gewaarschuwd voor de ZTL-zones toen ik de auto ophaalde?

  Klanten die een auto huren zijn zelf verantwoordelijk zich van tevoren goed te informeren over de wetten en verkeersregels in het land van bestemming.

  Waar zijn ZTL-zones goed voor? Het klinkt als een manier argeloze toeristen geld uit de zak te kloppen?

  ZTL-zones zijn bedoeld om de impact van het verkeer in gebieden van historisch en cultureel belang te beperken. Bovendien komt het de luchtkwaliteit ten goede en bevorderen deze zones de aanleg van voetgangerzones op plaatsen waar veel toeristen komen.

  De ZTL-zones van populaire Italiaanse steden in kaart gebracht

  Rome ZTL kaart

  Zones met verkeers- beperking

  Florence ZTL kaart

  Zones met verkeers- beperking

  Milan ZTL kaart

  Zones met verkeers- beperking

  Pisa ZTL kaart

  Zones met verkeers- beperking

  ZTL-zones - Rijtips

  Misschien denkt u dat u de ZTL-zones simpelweg kunt omzeilen door te vertrouwen op uw GPS. Wij maken u erop attent dat het gebruik van een navigatiesysteem het vermijden van het rijden in ZTL-zones helaas niet kan garanderen.

  Dit komt omdat GPS systemen deze informatie over de locatie van ZTL-zones niet persé kunnen opslaan, aangezien deze door de steden zelf worden vastegelegd, en de grenzen van de zones ook kunnen verschuiven. Het volgen van een door een navigatiesysteem voorgestelde route kan dus helaas leiden tot een rit door een verboden ZTL-zone, hetgeen flinke boetes kan opleveren.

  Verdere handige informatie voor onderweg in Italië

  Info voor het rijden in Italië - een compleet overzicht van de verkeersregels in Italië.

  Algemene tips omtrent autohuur - Auto Europe's pagina met uitgebreid advies voor iedereen die een auto wil huren.

  Blog zoeken


  Categorieën