Auto Europe

 • NEDERLAND
 • Neem contact op met onze huurspecialisten
  Autohuur Wereldwijd
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Autohuur Wereldwijd

  Blog zoeken


  Categorieën

  Blogs zoeken......

  De beste tips om kalm te blijven bij verkeersagressie

  Autorijden is een stressverhogende activiteit en dat leidt tot gevaarlijke situaties op de weg, waaronder verkeersagressie. Verkeersagressie kenmerkt zich door grove of obscene gebaren, verbale beledigingen, bedreigingen van fysiek geweld en gevaarlijk rijgedrag.Helaas maakt elke bestuurder zulke situaties mee. Onderzoek door Auto Europe gedaan geeft aan dat een bestuurder tijdens een leven lang autorijden gemiddeld 3.148 keer betrokken is bij een situatie van verkeersagressie. Verkeersagressie kan tot bijzonder gevaarlijke situaties leiden die kunnen resulteren in aanrijdingen en gevaar voor onze gezondheid en zelfs voor ons leven.

  Tip #1
  Hoe kunnen we omgaan met verkeersagressie? De meest voor de hand liggende (en wellicht zelfs beste tip) is om geen auto te rijden. Uiteraard is dat niet altijd te voorkomen of wenselijk, maar het idee erachter is dat het wijsheid is niet de weg op te gaan bij potentieel hoog-stressvolle verkeerssituaties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de beruchte “zwarte zaterdag”, de dag waarop men massaal de weg opgaat richting de vakantiebestemming.

  Tip #2
  Files in de ochtend- en avondspits gecombineerd met een hectisch leven dragen bij aan het oplopen van stress met soms verkeersagressie als gevolg. Als het kan, vermijd spitstijden en gebruik het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer kan u tevens de gelegenheid geven een krantje te lezen of een boek of de tijd om simpelweg voor u weg te dromen.

  Tip #3
  Als u toch de weg opgaat, wees alert en probeer vooruit te denken om op die manier gevaarlijke situaties te voorkomen. Houd voldoende afstand tot andere verkeersdeelnemers om op tijd te kunnen reageren op een risicovolle situatie. En wanneer u vreemd rijgedrag waarneemt, probeer te vermijden te dichtbij te komen of haal zo snel mogelijk in. 

  Tip #4
  Als u het slachtoffer wordt van een andere bestuurder, probeer dan een confrontatie te voorkomen. Ga niet in discussie met een agressieve bestuurder, want dit gooit vaak alleen nog maar extra olie op het vuur. De sleutel is kalm te blijven en zich niet te laten meeslepen in een situatie die uit de hand kan lopen. 

  Tip #5
  Overige tips om kalm te blijven achter het stuur is een goede playlist bij de hand te hebben met chill-out songs, diep in- en uit te ademen bij risicovolle  situaties, het zoveel als mogelijk negeren van overtreders en het minimaliseren van claxon-gebruik. 

  Tip #6
  Beleefdheid kan bijdragen tot de-escalatie. Een glimlach en een excuus aanbieden kan wonderen verrichten. Laten we op de weg fair en goed zijn voor elkaar en help anderen kalm te blijven. Tenslotte kunnen we allemaal weleens een slechte dag hebben.

  Blog zoeken


  Categorieën