Wie heeft er niet van gehoord? Bij vreemden langs de deur gaan, aanbellen en om snoep vragen. Iedereen kent het, maar niet iedereen is hiermee opgegroeid. Sommigen kennen het fenomeen als Sint Maarten, anderen kennen het weer als Halloween. Maar waar komen deze vieringen vandaan?
Sint Maarten
Sint Maarten is de naam- en sterfdag van de heilige Sint-Martinus, die bekend werd om zijn liefdadigheid. Hij was voornamelijk de beschermheilige van armen en bedelaars. In het begin van de twintigste eeuw waren het arme kinderen die langs de huizen gingen om te zingen in ruil voor wat snoep of geld. De ouders van rijkere kinderen zouden zich schamen voor dit gebruik. De kinderen hadden vaak een zelfgemaakt papieren lantaarntje aan een stok bij zich, of soms een uitgeholde knol, koolraap, suikerbiet of komkommer met een kaarsje erin. Jaren later werd het Sint Maartenlopen beschouwd als een volksgebruik dat behouden moest worden. Tot op heden wordt Sint Maarten gevierd in Nederland en dan vooral in Groningen, Drenthe, Friesland, Noord-Holland en Limburg. Sint Maarten wordt niet overal hetzelfde gevierd, dit verschilt vooral tussen de noordelijke en de zuidelijke provincies.
Halloween
De naam Halloween komt van All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. De meningen zijn verdeeld wat betreft de oorsprong van Halloween, maar het terugkerende idee is dat het voortkomt uit de Keltische feestdag Samhain (uitspraak 'sow-in' of 'saw-hin') uit het oude Europa. Samhain begint aan de vooravond van 1 november en is het Keltische nieuwjaarsfeest. Met het einde van de zomer en de komst van het nieuwe jaar werd ook gevierd dat de oogst binnen was. De Kelten geloofden dat op deze dag de deur naar de onderwereld een stukje openstond, waardoor gestorvenen van het afgelopen jaar terug konden komen om te proberen een levend lichaam te bezitten voor het komende jaar. Ook geloofde men dat andere wezens zoals feeën en demonen door de deur konden komen. Ter ere van de terugkerende zielen werden er grote feestmalen gegeven, maar om de boze geesten te weren en af te schrikken werden er maskers gedragen. Dit is één uitleg waarom men met Halloween enge kostuums draagt. Het is niet eenduidig waar het ''trick of treat'' ritueel vandaan komt. Keltische jongens gingen tijdens Samhain langs de deuren om hout voor vreugdevuren op te halen waarbij later ook eten gegeven werd. Een andere uitleg is dat er aan de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen zogenaamde zielenkoeken werden gebakken. Armen en kinderen kwamen langs de deuren om deze koeken te verzamelen. Een gegeten koek stond voor een ziel die uit het vagevuur bevrijd werd en zijn weg naar de hemel vond. Een derde uitleg is dat er eten bij de voordeur werd achtergelaten om wezens zoals elfen tevreden te stellen. Deed je dit niet, dan dacht men dat deze wezens huizen zouden verbranden.
Nederland
Zoals eerder genoemd wordt Sint Maarten voornamelijk gevierd in de noordelijke provincies en Limburg. De laatste jaren lijkt dit ook toe te nemen in andere steden, mogelijk door de verhuizing van mensen uit deze gebieden naar elders in Nederland.Halloween heeft in Nederland nog geen vaste bodem gevonden, al worden er steeds meer feesten georganiseerd rondom dit thema. Menig huis zal misschien hier en daar met een pompoen of meer angstaanjagende versiering bekleed zijn, maar het verkleden en langs de deuren gaan voor een ''trick or treat'' op 31 oktober is er nog niet bij.Of u er nu voor kiest om deze donkere dagen wat gezelliger te maken of juist griezeliger, Auto Europe wenst u fijne donkere dagen toe!