Auto Europe

 • NEDERLAND
 • Neem contact op met onze huurspecialisten
  Autohuur Wereldwijd
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Autohuur Wereldwijd

  Blog zoeken


  Categorieën

  Blogs zoeken......

  Oans, zwoa, Oktoberfest!

  'Oans, zwoa, gsuffa' zult u veel horen tijdens de 181e editie van het grootste en meest bekende bierfestijn ter wereld, en betekent zoveel als 'één, twee, drinken!' Dit jaar vindt het Oktoberfest wederom plaats op de Theresienwiese in München. Oorspronkelijk werd dit festival in het leven geroepen om het huwelijk van prins Lodewijk I van Beieren en Theresia van Saksen te vieren. Maar toenterwijd was het al zo'n succes dat het een jaarlijks terugkerend evenement werd. Dit jaar vindt het festival plaats van 20 september tot en met 5 oktober!

  OKTOBERFEST FEITJES

  Theresienwiese

  De 'wiesn' (lokale bewoners verwijzen zo naar het Oktoberfest, dit is afgeleid van Theresienwiese) is vanaf het centrum ongeveer binnen twintig minuten te voet te bereiken. U kunt echter ook eenvoudig gebruik maken van het openbaar vervoer. Maanden van tevoren zetten diverse brouwerijen hun tenten op en nee, dit is niet zoals wij Nederlanders een tentje opzetten om te kamperen. We hebben het hier over tenten waar duizenden mensen in passen en die tegen veel meer dan een regenbuitje bestand zijn. Ook de andere stands, kraampjes en  souvenirwinkeltjes bereiden zich voor op een overweldigende twee weken. De rest van het terrein wordt gesierd met kermisattracties voor jong en oud. En om alles in goede banen te laten leiden mag een politiebureau met meldkamer op het terrein natuurlijk niet ontbreken.

  Het bier

  Er zijn zes traditionele brouwerijen in München die hun eigen tenten op de wiesn hebben: Hacker-Pschorr, Paulaner, Spaten, Hofbräu, Löwenbräu en Augustiner. Het bier dat deze brouwerijen serveren gedurende het festival is een speciaal soort bier en wordt alleen geproduceerd voor het Oktoberfest. Hier zijn een aantal handige tips die u dient te weten. U moet een plaats aan een tafel hebben om bier te mogen bestellen.  U kunt enkel een maß bestellen (1 liter) en de kosten hiervan liggen rond de tien euro. Vergeet vooral niet een fooi te geven, want het dragen van meerdere liters bier is praktisch een sport. Er zijn vijftien tenten met zitplaatsen voor ongeveer 100.000 personen, alhoewel het daadwerkelijke aantal bezoekers veel hoger ligt. Het is dus geen makkelijke taak om een tent binnen te komen. U heeft de grootste kans om een plaatsje te bemachtigen wanneer u gedurende de ochtend en door de week gaat. Wilt u met alle macht toch in het weekend gaan, zorgt u er dan voor dat u vroeg op de wiesn bent. Anders kunt u zich voorbereiden op urenlang in de rij staan zonder de garantie dat u ergens binnenkomt. Voor het betreden van de tenten wordt geen entree gevraagd.

  De tenten

  Er zijn mogelijkheden om een tafel te reserveren, hoewel dit tegenwoordig bijna onmogelijk is. Vele tafels worden jaarlijks gereserveerd door bedrijven en speciale bezoekers. Bij de ingang controleert de beveiling dat men geen rugzakken mee naar binnen neemt en geen lege pullen mee naar buiten. Roken in de tenten is verboden en ook het meenemen van dieren is niet toegestaan. In de tenten lopen beveilingsmedewerkers rond die klaar staan om mensen buiten de tent te zetten die gedrag vertonen dat niet door de beugel kan. En mocht het nodig zijn, dan worden bezoekers overhandigt aan de politie.De tenten zijn door de week van 10.00u 's ochtends tot 22.30u 's avonds geopend, en in het weekend en op feestdagen van 09.00u 's ochtends tot 22.30u 's avonds. Bij het drinken van dit gouden vocht hoort een echt Beiers gerecht, zoals bijvoorbeeld 'Brezen' (brood in de vorm van een krakeling met zoutkorrels), kip, varkensvlees, eend, zuurkool of 'Knödl' (een bal gemaakt van aardappeldeeg). Voor een echt Beiers ontbijt kunt u weißwurst bestellen. Dit is een witte worst en wordt gegeten met mosterd, een brezen en een pul weißbier (wit bier). In elke tent speelt een band Beierse muziek die de mensen op de banken doet dansen. Dit mag overigens, dansen op de tafels echter niet.

  Het programma

  De openingsceremonie, oftewel O'zapft is, vindt plaats op zaterdag 20 september. 's Ochtends is er een parade waarbij de brouwerijen van de stad op grootse wijze hun entree op de wiesn maken. De ceremonie wordt gehouden in de tent Schottenhammel, waar de burgemeester van München het festival symbolisch opent door het eerste vat met een hamer te ontkurken. Vanaf het moment dat dit vat is geopend, dit gebeurt rond 12.00u 's middags, wordt er bier geserveerd. Houdt er rekening mee dat de tenten op de eerste zaterdag nog voller zijn dan anders. Er zullen bezoekers zijn die reeds vanaf 06.00u 's ochtends in de rij staan om een plaatsje te bemachtigen. 

  Auto Europe wünscht Ihnen viel Spaß!

  Blog zoeken


  Categorieën