Auto Europe

 • NEDERLAND
 • Neem contact op met onze huurspecialisten
  Autohuur Wereldwijd
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Autohuur Wereldwijd

  Blogs zoeken......

  Mythes en legendes van München

  Enkele van de best bewaarde geheimen van het oude centrum van München leest u in deze blog.

  HOFBRÄUHAUS

  Een bierhal of een bierhel? De oudste bierhal van München heeft een nogal bevlekte geschiedenis. Net als alle andere brouwerijen was deze brouwerij oorspronkelijk ontworpen zonder toilet. Met de tijd groeide de brouwerij echter en werd het een ontmoetingsplaats voor bierliefhebbers, die zich door gebrek aan een toilet niet tegen lieten houden. Om alsnog hun blaas te legen hadden ze weinig keus dan de goot op straat te gebruiken. Maar daar was natuurlijk het risico dat zodra men zijn plek aan de lange tafel opgaf, bij terugkomst zowel de zitplek als het bier een nieuwe eigenaar had. Aangezien niemand dit een prettige gang van zaken vond begon men dus gewoon onder de tafel te doen wat hij moest doen. Om tafelgenoten te waarschuwen voor het aankomende gespetter werd onder de tafel een stok gebruikt om mensen die in de buurt zaten een tik te geven. Dit was echter ook niet populair waardoor de stok een make-over kreeg en werd omgetoverd tot een stok met een buis aan de binnenkant waarmee men de urine in de juiste richting kon laten stromen. Gelukkig liggen die oude tijden achter ons en heeft Hofbräuhaus tegenwoordig gewoon een toilet voor iedere sexe.

  VIER LEEUWEN VAN RESIDENZ

  De magnifieke residentie van de Beierse koningen en hertogen heeft ook vandaag de dag nog een belangrijke positie in het oude centrum van München. Dit kasteel is een favoriet bij bezoekers van de stad en wordt dag en nacht bewaakt door vier leeuwen. Vrijwel iedereen die langs de leeuwen loopt zal even een aai over de bol geven, hopend dat dit wat geluk brengt. De leeuwen representeren de vier hoofddeugden die elke heerser moet hebben: wijsheid, rechtvaardigheid, moed en zelfbeheersing. 
  Wijsheid (Prudentia) De heerser moet weten hoe hij zijn volk door moeilijke tijden kan leiden. Symbool hiervoor is de afbeelding van een schip op een schild dat wordt vastgehouden door de eerste leeuw. 
  Rechtvaardigheid (Iustitia) Het wapenschild dat door een tweede leeuw wordt vastgehouden heeft een stralende zon waarmee het licht van het oordeel wordt weergegeven, wat erg belangrijk is voor een rechtvaardige heerser. 
  Moed (Fortitudo) De derde leeuw houdt een schild vast met een scherpe rots die wordt geteisterd door de stijgende golven, wat staat voor de kracht die de ideale heerser bezit.
  Zelfbeheersing (Temperamentia) Op het schild dat de vierde leeuw vasthoudt is de afbeelding van een klok gegraveerd, wat suggereert dat de perfecte heerser geduldig moet zijn en slim genoeg moet zijn om op het juiste moment een beslissing te maken.

  LINDWURM

  Het imponerende raadhuis aan Marienplatz mag er misschien uitzien als een gebouw dat eeuwen oud is, maar dat is het niet. Dit spectaculaire gebouw is namelijk iets meer dan honderd jaar geleden in neogotische stijl opgetrokken en wordt gezien als het symbool van München. De gevel van het gebouw heeft ontelbare details die zijn geïnspireerd door de middeleeuwen. Het standbeeld van een draak kijkt onheilspellend neer op hen die langs Wurmeck, op de westelijke hoek van het raadhuis, lopen. De naam is echter niet nieuw. Het gaat namelijk terug tot de zeventiende eeuw toen de Zwarte Dood door Europa raasde en meer dan zevenduivend inwoners van München als slachtoffer eiste. Men geloofde dat een gigantische ongevleugelde draak over de stad vloog en met zijn giftige adem de plaag over de stad bracht. Enkele moedige mannen slaagden erin het monster te doden door een kanon af te schieten op de plek waar Wurmeck zich vandaag de dag bevindt. Als u goed kijkt ziet u niet alleen het standbeeld van de draak, maar ook beelden van mensen die wegrennen en de moedige drakendoders die, blijkbaar, de stad hebben gered.

  PUTTI EN DE ZUIL MET DE MAAGD MARIA

  De Heilige Maagd Maria is het meest vereerde karakter in de Beierse religieuze scene. De gouden zuil op Marienplatz, Mariensäule, is gewijd aan Patrona Bavariae. Zodoende heeft Marienplatz, Mariaplaats, haar naam gekregen. Merkwaardig is de toevoeging van de vier putti; deze cherubijntjes zijn typerend voor de barokkunst. De vier zegevierende engeltjes zijn er om het kwaad te bevechten welke volgde na de Dertigjarige Oorlog: hongersnood, de pest, oorlog en ketterij. Deze worden gerepresenteerd door een draak, basilisk, leeuw en slang. De zuil is een favoriete ontmoetingsplek in München.

  BREZENREITER

  De Oude Zoutroute loopt door Duitsland en was een belangrijk netwerk in de middeleeuwen, omdat het werd gebruikt voor het vervoeren van zout wat toentertijd wit goud was en veel mensen uit die tijd rijk maakte. Op een dag besloot een invloedrijk Duits echtpaar dat het tijd was om iets goeds te doen voor de samenleving. Eens per jaar werden gratis ‘brez’n’ aan de armen en daklozen in München uitgedeeld. Een rijder op een grijs paard reed de stad in en deelde de brez’n uit aan de armen. Tot het jaar kwam dat de rijder niet genoeg eten had voor iedereen en de woedende menigte hem van zijn paard aftrok en hem aanviel. Hij is geportretteerd in enkele fresco’s in kerken in het oude centrum van München. Brezenreiter betekent letterlijk een rijder met brez’n.

  GOUDSMID

  Er was eens een beroemde goudsmid in München die een werkplaats had aan de westelijke poorttoren van de vesting van de oude stad. De legende wil dat de goudsmid van een welvarende man de opdracht had gekregen een duur sieraad te maken. Op een dag was het sieraad verdwenen. Natuurlijk gaf iedereen de arme goudsmid de schuld en werd hij ter dood veroordeeld. Toen de ongelukkige man naar de poorttoren werd gebracht, ook wel bekend als Schöner Turm, om geëxecuteerd te worden schreeuwde hij: “Op een dag zal de waarheid uitkomen en zullen jullie weten dat ik onschuldig ben!”. Spoedig na de executie werd het nest van een kauw op de toren gevonden, met daarin het sieraad. Men gelooft dat vandaag de dag zielen van onschuldig geëxecuteerde mensen in dit gebied zwerven. Wees ‘s nachts dus voorzichtig.