De zomer is voor velen het moment van het jaar om op vakantie te gaan. Mocht dat bij u dit keer niet het geval zijn, dan kunt u met onze blog een reis door diverse Europese keukens maken. Wij hebben een lijst van de meest heerlijke gerechten uit verschillende Europese landen opgesteld. Een land bestaat niet alleen uit geschiedenis, monumenten en landschappen maar ook uit gerechten die u zullen doen watertanden. Begin uw culinaire reis hier bij Auto Europe!
Duitsland
Duitsers staan bekend om hun liefde voor vlees, wat kan verklaren waarom sauerbraten als een nationaal geliefd gerecht wordt gezien. U kunt kiezen met wat voor soort vlees u sauerbraten maakt. Het vlees wordt gemarineerd in wijn, azijn, specerijen en kruiden. Deze bereidingswijze is ideaal om goedkoper vlees zacht te maken. Vaak wordt sauerbraten geserveerd met een soort kool en knödel, aardappelknoedel, en natuurlijk een biertje.
Kroatië - Fritule
Een favoriet in Kroatië is fritule. Dit zijn kleine gefrituurde balletjes gemaakt van meel en rozijnen, welke op smaak worden gebracht met rum en citroenschil. Vaak kunt u hierbij ook een topping kiezen. Ze lijken eigenlijk op een kleinere versie van onze oliebollen, maar worden vooral rond de kerstdagen gemaakt. Maar het is gebruikelijk dat deze lekkernij in restaurants en andere etablissementen te vinden is.
Oostenrijk
Het meest beroemde gerecht uit Oostenrijk komt vermoedelijk uit Milaan en stamt waarschijnlijk af van de cotoletta alla Milanese. Het was het favoriete gerecht van generaal Radetzky die het in Wenen geïntroduceerd heeft. Oorspronkelijk werd voor dit gerecht kalfsvlees gebruikt, maar door de jaren heen is het gebruik van varkensvlees erg populair geworden. Vrijwel alle restaurants bieden beide varianten aan. Het vlees wordt meestal gepaneerd met meel, ei en paneermeel en vervolgens gebakken in boter.
Denemarken - Frikadeller
De Denen hebben een eigen versie van frikadel; hun versie bestaat uit kleine balletjes gemalen varkensvlees of rundvlees, traditioneel bereidt met gehakte ui, eieren, melk, broodkruimels, zout en peper. Als hoofdgerecht wordt frikadeller veelal geserveerd met gekookte aardappelen met jus en rode kool of bieten. Variaties van dit recept kennen we in Duitsland, Noorwegen, Polen, Rusland, Estland en natuurlijk Nederland maar de Deense versie is ongetwijfeld de beste.
België
De zomer is in België de tijd van mosselen met friet! De mosselen worden gevangen in de Noordzee en zijn vaak groter dan de Franse mosselen. Deze worden gekookt in groentebouillon en witte wijn of bier. Hier hoort natuurlijk friet bij, die u heerlijk in de overgebleven bouillon als saus kunt dopen.
Finland - Poronkäristys
Gefruit rendiervlees is een Finse lekkernij die ons misschien wat apart in de oren klinkt maar het vlees van de rendier, die te vinden is in Lapland, is één van de meest gezonde voedingsmiddelen die u kunt consumeren. Het vlees is namelijk rijk aan B-12, omega-3 en omega-6. Dit populaire gerecht wordt geserveerd met aardappelpuree en wordt het hele jaar door gegeten. En het is heerlijk!
Bulgarije
Deze smakelijke salade is internationaal bekend en enorm eenvoudig. Het is een perfect gebalanceerde combinatie van in blokjes gesneden tomaten, komkommers, uien, paprika en sirene (witte kaas in pekel). Onduidelijk is waar de oorsprong van deze salade precies ligt, maar wel weten we dat een glaasje rakija met een shopska salade het perfecte begin is van een heerlijke maaltijd. Interessant is dat de kleuren van de nationale vlag de belangrijkste ingrediënten van het gerecht zijn (witte kaas, groene komkommers en rode tomaten).
Frankrijk - Pot-au-feu
Pot-au-feu betekent letterlijk pot op het vuur en is een eenvoudige traditionele stoofschotel met vlees en seizoensgroenten. In vroegere tijden hadden huizen geen efficiënt verwarmingssysteem en werd tijdens de koude wintermaanden een pot op het vuur gehouden. Zodra de pot leeg was werden er opnieuw ingrediënten toegevoegd. Dit waren meestal restjes, zoals goedkope stukken vlees die door de lange bereidingstijd lekker zacht werden.
Spanje
Paella is een wereldwijd bekend gerecht uit de Spaanse regio Valencia. Er zijn uiteenlopende variaties van deze rijstschotel, maar de meest voorkomende ingrediënten zijn kip of konijn, saffloerolie, erwten en andere groenten. Vele recepten gebruiken eveneens een selectie van zeevruchten als inktvis, mosselen, kokkels, garnalen en vis. Maar het belangrijkste ingrediënt is, uiteraard, rijst. De beste soort rijst die u kunt gebruiken voor een paella zijn de soorten die worden geteeld aan de Spaanse oostkust, zoals calasparra rijst. Deze rijst is uitermate geschikt voor het absorberen van de smaken van alle ingrediënten.
Letland - Pelēkie zirņi ar speķi
Grijze bonen met spek klinkt misschien als een erg minimalistische maaltijd, maar desalniettemin wordt dit beschouwd als het meest representatieve gerecht van Letland. Het is een soort stoofpot dat wordt gemaakt met droge erwten, een beetje zoals kikkererwten, gebakken uien en spek. Naar verluidt werd deze soort schotel gemaakt bij lange koude winterse nachten, wat heeft geleidt tot dit heerlijke en zeer verzadigende gerecht.
Hongarije
Goulash is ongetwijfeld één van de meest bekende gerechten uit de Hongaarse keuken. De naam is afgeleid van het Hongaarse gulyás dat koeherder betekent. Goulash is dus een traditioneel gerecht afkomstig van koeherders dat op een open vuur werd bereid. Elke regio heeft zijn eigen variant, maar de basisversie ligt tussen een soep en een ingedikte stoofschotel in en is gemaakt van vlees, vaak rundvlees, wortelen, aardappelen, kruiden en paprika. Hoewel anders verwacht werd dit gerecht pas een nationaal symbool van de Hongaarse identiteit in de negentiende eeuw.
Ierland - Irish stew
Als we het hebben over gerechten die in één pot worden bereid dan is de Ierse stoofpot onverslaanbaar. Traditioneel gezien wordt dit gerecht bereid met schapenvlees. Dit vlees wordt enkele uren gekookt en hier worden uien, aardappelen en in sommige gevallen ook peen aan toegevoegd. Tegenwoordig wordt er vaker lamsvlees gebruikt omdat het niet makkelijk is om goed schapenvlees te vinden. Voor een meer intense smaak kunnen bouillon en kruiden als tijm, peterselie en laurier worden toegevoegd.