Auto Europe

 • NEDERLAND
 • Neem contact op met onze huurspecialisten

  INTERNATIONAAL RIJBEWIJS

  Autohuur Wereldwijd
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Autohuur Wereldwijd

  Wat is een Internationaal rijbewijs?

  Waar heb ik een internationaal rijbewijs voor nodig?

  In sommige landen en bij sommige autoverhuurbedrijven is het meevoeren van een internationaal rijbewijs, ook bekend als IRB, verplicht. Het is een aanvullend document wat u naast uw gewone Nederlandse rijbewijs meeneemt. Een internationaal rijbewijs is simpelweg een officieel erkende vertaling van uw eigen rijbewijs in meerdere talen. Het wordt aanbevolen, dit document mee te nemen wanneer u een auto huurt in het buitenland. Oorspronkelijk was dit document bedoeld om de communicatie tussen vakantiegangers en de grenspolitie te vergemakkelijken en eventuele taalbarrières uit de weg te ruimen. Hoewel het tegenwoordig slechts in een paar landen plicht is een Internationaal Rijbewijs mee te nemen, kan het handig zijn als u dit document bij zich heeft wanneer u in een niet-Nederlandstalig land met uw huurauto op vakantie gaat.

  In welke landen is het meevoeren van een Internationaal Rijbewijs plicht?

  Het is niet in alle landen verplicht een internationaal rijbewijs mee te nemen. De Europese Commissie heeft besloten dat het voldoende is wanneer u uw geldige Nederlandse rijbewijs meeneemt als u in een EU-land of een land horend bij de Europese Economische Ruimte op weg bent.

  Wilt u weten of u voor uw autohuur een internationaal rijbewijs nodig zult hebben, dan kunt u ten allen tijde met Auto Europe contact opnemen. Wij gaan graag voor u na of u dit document in het land van bestemming moet voorleggen. Sommige verhuurbedrijven eisen van hun klanten dat deze een internationaal rijbewijs meenemen. Lees daarom de algemene voorwaarden van het verhuurbedrijf altijd goed door. Zo kunt u voorkomen dat geweigerd wordt, u de auto mee te geven omdat u dit document niet bij zich had. Zelfs wanneer het niet verplicht is, raden wij aan een IRB op vakantie mee te nemen. Mocht u door de verkeerspolitie worden aangehouden, kan het uw leven makkelijker maken en een hoop ergernis, tijd en geld schelen.

  Of u nu op vakantie bent of op zakenreis, het laatste waar u op zit te wachten is onnodig opgehouden te worden omdat u het juiste document niet had meegenomen of de plaatselijke politie uw rijbewijs niet begrijpt. Dit soort hoofdpijn kunt u zich makkelijk besparen, volgens het motto "voorkomen is beter dan genezen", en een IRB meenemen.

  Waar en hoe kan een internationaal rijbewijs aanvragen?

  Iedereen die in bezit is van een geldig rijbewijs kan een Internationaal Rijbewijs aanvragen. Dit kunt u uitsluitend persoonlijk in één van de ANWB winkels doen. U moet hiervoor 2 recente pasfoto's meenemen, en uiteraard uw geldige Nederlandse rijbewijs. (De ANWB schrijft 2 pasfoto's op hun website omdat er in sommige landen 2 internationale rijbewijzen nodig zijn.) Let op: een kopie van uw rijbewijs wordt niet geaccepteerd. Het IRB kost € 18,95, en het document wordt direct in de ANWB vestiging voor u klaargemaakt. Het is 1 jaar geldig vanaf de datum van afgifte.

  Heeft u nog meer informatie nodig?

  Wij hebben op deze site informatie samengevat over een internationaal rijbewijs en wat er bij komt kijken. Mocht u toch nog vragen hebben, bel ons dan gerust op onder telefoonnummer +31 85 001 2641. Al meer dan 60 jaar helpen wij vakantiegangers voordelig op weg met prima huurauto's in wereldwijde bestemmingen. Aarzel niet en neem contact op, dan zoeken wij graag voor u uit of u een IRB nodig heeft, zodat u zonder zorgen een auto kunt huren en van uw reis kunt genieten. Wij verheugen ons op uw aanvraag!