Auto Europe

 • NEDERLAND
 • Neem contact op met onze huurspecialisten
  Autohuur Wereldwijd
  Alamo Rental Car
  Avis Car Rental
  Budget Rental Car
  Dollar Car Rental
  Europcar
  Hertz
  National Car Rental
  Sixt Rent a Car
  Autohuur Wereldwijd

  Blog zoeken


  Categorieën

  Blogs zoeken......

  Goed voorbereid naar de sneeuw

  Bent u uw reis naar de sneeuw aan het plannen? Zorg dan dat u van tevoren goed geïnformeerd en goed voorbereid bent. In deze blog leest u per land enkele wintervoorbereidingen die vereist zijn om veilig en wel uw ski bestemming te bereiken.Winterbanden en sneeuwkettingenWat is het verschil tussen winterbanden en sneeuwkettingen en wanneer gebruik je het één, en wanneer het ander? Winterbanden zijn gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden en bieden daardoor in winterse omstandigheden een betere grip op de weg. Winterbanden hebben ook een ander profiel, hiervoor wordt 4 millimeter aanbevolen. Sneeuwkettingen zijn bedoeld als hulpmiddel. Deze moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen en hebben een maximumsnelheid waaraan u zich dient te houden. Gebruik sneeuwkettingen voor korte afstanden en om op besneeuwde (berg-)wegen te rijden. Zorg dus bij vertrek naar de wintersport dat u sneeuwkettingen bij u heeft.

  Oostenrijk

  Het gebruik van winterbanden op alle wielen, of de aanwezigheid van sneeuwkettingen op de aangedreven wielen, is in Oostenrijk verplicht bij winterse omstandigheden (sneeuw, ijs en gladheid) tussen 1 november en 15 april. Deze verplichting kan ook gesteld worden buiten deze periode op bergwegen. Sneeuwkettingen mogen echter alleen gebruikt worden wanneer het echt noodzakelijk is en ze mogen het wegdek niet beschadigen. Op sommige plekken in Oostenrijk zijn sneeuwkettingen verplicht, dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Het gebruik van sneeuwkettingen is in de Arlbergtunnel verboden.

  Frankrijk

  Frankrijk heeft geen vaste periode waarin het verplicht is om winterbanden te voeren, maar wanneer dit wordt aangegeven middels een verkeersbord is dit zeker wel verplicht. Ook wanneer de weersomstandigheden het vereisen, maar het niet wordt aangegeven met een verkeersbord, is het verplicht om winteruitrusting te gebruiken. Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan daar waar sneeuw ligt, of het wordt aangegeven met een verkeersbord. Ziet u een bord waarop staat 'pneus a neige admis', dan zijn winterbanden ook voldoende.

  Tsjechië

  In Tsjechië is het verplicht om winterbanden te voeren van 1 november tot en met 31 maart bij winterse omstandigheden. Deze verplichting geldt ook bij temperaturen onder de 4 graden en de mogelijkheid van ijs of sneeuw op de weg. Sneeuwkettingen moet je tijdens de wintermaanden verplicht in je auto hebben. Het gebruik hiervan is enkel toegestaan wanneer de weg met sneeuw is bedekt, of het gebruik ervan wordt aangegeven door middel van een verkeersbord.

  Zwitserland

  In Zwitserland geldt geen verplichting voor het gebruik van winterbanden in de winter. Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht wanneer de toestand van de weg dit noodzakelijk maakt. Dit wordt met een verkeersbord aangegeven. Het gebruik van sneeuwkettingen is verboden in de St. Gotthard-, de Selisberg- en de San Bernardinotunnel.

  Duitsland

  Ook Duitsland heeft geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. Wel is het verplicht om de auto uitrusting aan te passen aan de weersomstandigheden.Dit betekent dat u in geval van ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming wel winterbanden dient te voeren. Deze verplichting geldt in Duitsland voor alle motorvoertuigen.

  Italië

  Er geldt geen algemene verplichting voor het gebruik van winterbanden in Italië. Winterbanden of het gebruik van sneeuwkettingen kunnen op (berg-)wegen verplicht zijn, maar dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Deze perioden kunnen per weg en per regio verschillen. Van 15 oktober tot 30 april is het in de Aostavallei verplicht om sneeuwbanden in de auto te hebben.Let er wel op dat je een boete kunt krijgen wanneer je het verkeer hindert en je geen winterbanden hebt. Wanneer je betrokken bent bij een ongeval kun je deels aansprakelijk gesteld worden wanneer je met zomerbanden rijdt. Het wordt dus sterk aanbevolen om wel winterbanden aan te schaffen. Een goede winteruitrusting bestaat uit meer dan winterbanden en sneeuwkettingen. Vergeet u ook bijvoorbeeld de ruitensproeiervloeistof, de ruitenwissers en de koelvloeistof niet. Wilt u weten of uw huurauto via Auto Europe uitgerust is voor de winter? Kijk dan onder Product Informatie voor eventuele bijkomende winter kosten.

  Blog zoeken


  Categorieën